Applications 2022-05-31 - 2022-10-02
COURSE DESCRIPTION
Den här kursen ger dig ökad förståelse för vikten av att hantera och lära från missnöjda kunder. Du får kunskap och verktyg som du kan använda för att skapa bättre kundupplevelser och få fler nöjda kunder.
MÅLGRUPP
Den här kursen vänder sig till dig som är yrkesverksam och som vill lära dig mer om hur man kan hantera och lära från missnöjda kunder - kunskap som du kan använda i din verksamhet för att skapa bättre kundrelationer samt få fler nöjda och lojala kunder.
INNEHÅLL
Den här kursen ger dig teoretisk och praktisk kunskap om kundmissnöje och klagomålshantering.
Målet är att du ska få ökad kunskap och förståelse för centrala begrepp, teorier, modeller och metoder med fokus på klagomålsprocesser och hur du kan återskapa kundens förtroende. Kursen behandlar, bland annat, orsaker till och analys av kundmissnöje, teorier och exempel från tjänsteforskning samt exempel på hur du kan applicera detta i praktiken. Vi tittar tillsammans på hur företag och organisationer kan lära av situationer med missnöjda kunder situationer och tillvägagångssätt för att säkerställa att fel, brister och kundmissnöjet inte upprepas.
Kursen lyfter begrepp, teorier, modeller och metoder med fokus på:
Att förstå och analysera orsaker till och konsekvenser av kundmissnöje och kundklagomål (service failure)
Att hantera och lära av missnöjda kunder och hur du kan återvinna deras förtroende och lojalitet (service recovery)
Hur företag bör agera för att involvera både kunder och medarbetare i samarbetsprocesser för att hantera kundmissnöje (collaborative service recovery)
I kursen behandlas praktikfall, best-practice och olika metoder – både kvalitativa och kvantitativa - för att samla in, analyser och skapa faktabaserade underlag för utveckling av verksamheter. Primärt kommer tillämpningen ske i den organisation som deltagarna arbetar i.
Kursen genomförs på distans via Canvas som är Karlstads universitets lärplattform och undervisningen består av digitala träffar samt förinspelade föreläsningar. Kursen kräver aktivt deltagande och deltagande i seminarier, diskussioner och övriga lärandeaktiviteter. Diskussionsinnehållet bestäms delvis av kursdeltagarna själva och utgår från egna erfarenheter, frågor och utmaningar i deras verksamhet. Kursen förutsätter självständigt arbete, kontinuerlig textinläsning samt aktivt och reflekterande deltagande.
Kursen är avgiftsfri. Antal platser är begränsat.
Vad innebär det att jobba kundorienterat, mer än ett trevligt bemötande och en positiv kundupplevelse? Det tar vi upp i den här kursen där du får kunskap och verktyg som du kan använda i ditt arbete med att leda och organisera kundorienterat arbete inom olika tjänsteverksamheter. Att jobba kundorienterat har blivit ett krav i många tjänsteverksamheter. Vad innebär det egentligen? Det tar vi upp i den här kursen som behandlar de bakomliggande orsakerna till behovet av kundorientering i tjänsteverksamheter, hur det kundorienterade tjänstearbetet kan ledas och organiseras samt vilka konsekvenser detta har på arbetsförhållanden och arbetsmiljön. Med utgångspunkt i både deltagarnas egna erfarenheter och den senaste tjänste- och arbetslivsforskning ger kursen en balanserad och problematiserande bild av dagens servicearbete där svårigheter och möjligheter uppmärksammas och där en grund läggs för hållbara strategier inom området. Kursen tar upp följande områden: Kunders olika roller och kundrelationer, kundorienterat servicearbete utifrån ett organisatoriskt perspektiv, kundens roll vid tjänsteproduktion och implikationer i olika typer av tjänsteföretag, roller, makt och kön samt tjänsteinteraktioner, förutsättningar och problem och hur organisatoriska förutsättningar för goda tjänsteinteraktioner kan skapas. Kursen vänder sig till dig som är yrkesverksam med intresse för kunder, kundrelationer och ett kundorienterat servicearbete utifrån ett organisatoriskt perspektiv. Kursen är på avancerad nivå och ger 5 högskolepoäng.Den riktar sig till dig som är yrkesverksam och ges på deltid så att studier och arbete kan kombineras. Undervisningen sker på svenska och engelska och genomförs på distans via Canvas som är Karlstads universitets lärplattform. Kursen är avgiftsfri. Antal platser är begränsat.
To be translated Svensk industri möter nu en av de största utmaningarna sedan den industriella revolutionen. Vad innebär det för dig som ledare eller blivande ledare i industrin? Hur bibehåller du drivkraften hos dina medarbetare?Välkommen till kursen tekniskt ledarskap för framtidens industriprocesser. Den här kursen är särskilt framtagen för dig som har, eller strävar efter att ha en ledande roll i en industriell organisation. Kurser ger dig fördjupad kunskap inom området teknisk ledarskap med hänsyn till både mänskliga faktorn och ekonomin utöver den tekniska baskunskapen, den så kallade fullt integrerade teknikern eller ingenjör. Vi tittar närmare på och diskuterar olika ledaregenskaper och ledarstilar. Vad innebär det att vara en ledare med tekniskt ansvar?Stora förändringar krävs för att svensk industri ska fortsätta vara konkurrenskraftig. Genom studier av praktikfall och arbetsrelaterade fall skapas djupare förståelse för under vilka förutsättningar tekniska ledare arbetar och vilka krav som ställs. Kurskod, anmälningskodVP737A, HS-26353 Ansökan, behörighet och antagningOm du arbetar inom industrin, men saknar akademiska meriter, kan du ansöka om att bli bedömd på så kallad reell kompetens. Läs mer på den här sidan his.se/ansokindustrikurser
The aim of this course is to give students insight about certification and about what it means to certify/self-assess safety- critical systems with focus on software system and to create a safety case, including a multi-concern perspective when needed and reuse opportunities, when appropriate.
To be translated Vill du bli bättre på att leda projekt och få direkt användbara kunskaper på området? Då ska du läsa den här kursen i projektledning som ger dig redskapen för att bli en bättre projektledare.I kursen kommer vi att gå igenom grunder inom projektledning samt introducera en generell projektmodell. Dessutom tittar vi på verktyg och metoder som är direkt tillämpbara inom företag och organisationer samt övar dig i att använda kända planeringsverktyg. Eftersom mycket av arbetet inom företag och organisationer görs i grupp tränar vi även på bland annat att förstå gruppdynamik och ge feedback under kursens gång.
This course will teach you how to build convolutional neural networks. You will learn to design intelligent systems using deep learning for classification, annotation, and object recognition.
To be translated Kursen vänder sig till dig som arbetar inom, eller är intresserad av att förstå tekniskt ledarskap inom industrin och inte har tidigare erfarenhet av att ha ett uppdrag som innebär ledning av andra individer. Du kan vara ny i din roll som arbetslagsledare eller liknande och hanterar gruppnivåer utan personalansvar eller önskar få grundläggande kunskaper som stöttar dig på väg in i ett sådant uppdrag.Då förändringstakten ökar ställer detta krav på ökad flexibilitet och förståelse för hur produktionsprocesser och beslut går till. För att medarbetare och ledare ska kunna utveckla sitt ledarskap för att klara hantera en fullt integrerat miljö med djup förståelse i teknik och förståelse för medarbetare och ekonomi i ett företag, krävs förståelse för individ och grupp samspelar. Kursen är utformad för att kunna få arbeta med problemställningar som finns på arbetsplatsen utifrån ett tekniskt ledarskapsperspektiv där du får diskutera, presentera och beskriva dina förslag till lösningar i ett sammanhang som bygger på vetenskaplig grund som kan användas inom praktiken i industrin. Efter avslutad kurs kan du utförligt redogöra för och diskutera viktiga begrepp, ansatser och ledarstilar inom tekniskt ledarskap för industrin i omställning,presentera och kritiskt diskutera ett praktiskt fall inom området tekniskt ledarskap för industri i förändring och förstå vikten av hastigheten i genomförandet och vikten av att beakta en föränderlig omvärld,diskutera ledarskapets betydelse och ansvar i relation till etiska aspekter av teknikutveckling, hållbarhetsaspekter av teknisk utveckling och jämställdhetsaspekter i tekniska organisationer/grupper. Kurskod, ansökningskodPR024G, HS-21800 Ansökan, behörighet och antagningOm du arbetar inom industrin, men saknar akademiska meriter, kan du ansöka om att bli bedömd på så kallad reell kompetens. Läs mer på den här sidan his.se/ansokindustrikurser