INTRODUKTION TILL TEKNOLOGIER FöR DEN GRöNA OMSTäLLNINGEN

Card image cap
  • DURATION
    HOURS
  • SUBJECT AREA
    Climate Transition
  • COURSE LEVEL
    First Cycle
  • CREDITS
    3.0 HP
  • INSTITUTIONS
    Umeå University
    Open for the Climate
  • STUDY TYPE
    MOOC
  • START DATE
    2025-03-06
  • END DATE
    2025-05-15

COURSE DESCRIPTION

Utforska teknikerna bakom den gröna omställningen och lär dig om förnybar energi, energiomvandling och kritiska råmaterial för att kunna värdera energiteknologier och deras miljöpåverkan. Det här är för dig som vill förstå tekniker inom den gröna omställningen. Du lär dig om förnybar energi, energiomvandling och de kritiska råmaterial som driver utvecklingen. Efter kursen kan du beskriva och värdera energiteknologier och deras miljöpåverkan.

Kursen går igenom olika energiteknologier inom den gröna omställningen, med fokus på tekniker som kopplar till förnybar energi och de processer som rör energiomvandling. Kursen utgår från ett materialperspektiv och syftar till att ge dig en förståelse för tillämpningar som energiomvandling i bränsleceller och batterier, vätgasproduktion genom elektrolys, artificiell fotosyntes, omvandling av solenergi till värme eller elektrisk energi i solfångare och solceller.
Kursen ger också en överblick till andra förnybara energisystem såsom vindkraft, biomassa och vattenkraft, och hur dessa kan samverka i ett systemperspektiv i ett hållbart samhälle.

Kritiska råmaterial är viktiga för den gröna omställningen, men de kan vara svåra att få tag på eller farliga för människor och miljö vid utvinning eller användning. Kursen tar upp problematiken kring dessa material och belyser sätt att minska beroendet genom alternativ eller effektivare användning.

Kursens upplägg

Detta är en Mooc-kurs, dvs den är öppen att söka för alla oavsett bakgrund eller yrkeskategori och kräver inga förkunskaper. Kursen är en fortbildningskurs och ger inga högskolepoäng. För de som är intresserade finns möjlighet att göra en avslutande tentamen, som man anmäler sig till separat.

Ingen kurslitteratur krävs, men hänvisning till material på webben eller artiklar kan förekomma.

Kursen består av 10 föreläsningar (7 är förinspelade och 3 ges ”live”) på vardera 2 x 45 minuter, följt av diskussioner:

  1. Introduktion till den gröna samhällsomställningen
  2. Energi och energiomvandlingar
  3. Vindkraft
  4. Solceller och solvärme
  5. Batterier
  6. Vätgas - elektrolysörer och bränsleceller
  7. Det framtida energisystemets utformning
  8. Kritiska råvaror
  9. PFAS och miljöaspekter kring den gröna omställningen
  10. Resursanvändning, återvinning och återbruk

Mål med kursen

Efter avklarad kurs kan du:

  • Förstå grundläggande begrepp kring den gröna omställningen, såsom land- och havsbaserad vindkraft, solceller, solvärme, vätgas, elektrolysörer, bränsleceller, Li-jon batterier, kritiska råmaterial och PFAS.
  • Förstå grundläggande begrepp inom energi och energiomvandling såsom energi, effekt, energidensitet och verkningsgrad.
  • Översiktligt beskriva processer som rör bränsleceller, batterier, solfångare, solceller och elektrolysörer.
    Förstå effektiviteten för olika processer vad gäller omvandling från en energiform till en annan, såsom värme till mekanisk energi, solljus till kemisk energi och kemisk energi till elektrisk energi.
  • Beskriva materialspecifika egenskaper som är viktiga för funktionen för tillämpningar inom olika förnybara energisystem.
  • Förklara grundläggande begrepp såsom global uppvärmning, energibalans och miljömässig hållbarhet
    Förstå grundläggande begrepp såsom kritiska råmaterial och vilka metoder och strategier som finns för att minska samhällets behov av dessa.

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som vill få en bättre förståelse kring de tekniker som diskuteras flitigt i samband med den gröna omställningen. Kursen passar både studenter på eftergymnasial nivå och yrkesverksamma så som till exempel politiker, journalister, ingenjörer och lärare.

courses you may also like